Η Μαθηματική απάντηση στο ερώτημα «τι να ψηφίσω» 2012

Image

Συμπέρασμα 1 –αν τυχόν δεν το γνωρίζετε- οταν ρίχνουμε λευκό ή άκυρο μειώνουμε την εκλογική βάση ευνοόντας έτσι τα πρώτα κόμματα (δηλ. λευκό δεν σημαίνει ότι απέχω ή ότι όποιος και να βγεί είναι το ίδιο; Αντίθετα, κυρίως σημαίνει ότι όποιος βγεί πρώτος καλώς βγήκε.)

Συμπέρασμα 2 – όποιος ψηφίζει ΝΔ για λόγους σταθερότητας σε αυτές τις εκλογές 2012 κάνει τραγικό λάθος! Αν δεν πιστεύετε στην αυτοδυναμία του 37.57% τότε ψηφίζοντας ΝΔ οδηγήτε την χώρα σε δεύτερες εκλογές με μαθηματική ακρίβεια.

Πως αποδεικνείονται αυτά τα δύο συμπεράσματα;

Με τον ισχύον νόμο για νια να εισέλθει ένα κόμμα στην Βουλή πρέπει να λάβει ποσοστό τουλάχιστον 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων της επικράτειας που δεν ειναι λευκά (αν και ο νόμος παλαιότερα έχει κριθεί από τον Άρειο Πάγο καί ως αντισυνταγματικός).

Ας θεωρήσουμε λοιπόν ότι έχουμε Ν έγκυρους ψήφους εκ των οποίων Λ λευκούς, και Α άκυρους.

Από τους Ν έγκυρους ένα ποσοστό μ% πηγαίνει σε κόμματα τα οποία το κάθε ενα δεν καταφέρνει από μόνο του να συγκεντρώσει το 3% του Ν-Λ. Η βάση του εκλογικού μας νόμου εξαιρεί αυτούς τους ψήφους για την μοιρασιά των θέσεων της Βουλής. Άρα οι ψήφοι που τελικά μετράνε ειναι (100%-μ%)*(Ν-Λ) και το κάθε κόμμα παίρνει το ποσοστό των ψήφων του σε αυτούς για τις 250 πρώτες θέσεις στην Βουλή. Οι υπόλοιπες 50 χαρίζονται στο πρώτο κόμμα.

Άρα οταν ρίχνουμε λευκό ή άκυρο μειώνουμε την εκλογική βάση ευνοόντας έτσι τα πρώτα κόμματα (δηλ. λευκό δεν σημαίνει ότι απέχω ή ότι όποιος και να βγεί είναι το ίδιο; Αντίθετα, κυρίως σημαίνει ότι όποιος βγεί πρώτος καλώς βγήκε.)

Για το Συμπέρασμα 2 ας πάμε ένα βήμα παραπέρα κι ας θεωρήσουμε ένα λογικό ποσοστό μ ως 7% να πηγαίνει σε κόμματα που απο μόνα τους δεν συγκεντρώνουν το 3% ώστε να πάρουν έδρα. (Το 2009 ήταν περίπου 5% και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις το δείχνουν στο 9%). Όταν λοιπόν ένα κόμμα κερδίζει ένα ποσοστό Α επί των εγκύρων το ποσοστό αυτό στην καταμέτρηση των 250 βουλευτών μεγαλώνει σε Α*100/(100-μ). Για παράδειγμα το 16% γίνετε 17%, το 27% γινετε 29% κλπ. Και για να πάρει το πρώτο κόμμα αυτοδυναμία χρειάζεται 101 από τις 250 θέσεις, δηλ. ποσοστό 40.40% επί των κομμάτων της Βουλής η 37.57% των εγκύρων.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την Ν.Δ. ως πρώτο κόμμα με ποσοστό μέχρι 23.5%. Το κόμμα μέσω στόματος Σαμαρά λέει ότι δεν συνεργάζετε με άλλα και θέλει αυτοδυναμία ειδάλως θα απαιτήσει ξανά και ξανά εκλογές. Το γεγονός ότι όντως δεν συνεργάζετε ή το πιστεύουμε ή όχι. Αν το πιστέψουμε; τότε η ΝΔ θα πρέπει απο μόνη της να συγκεντρώσει 37.57%. Κατά γενική ομολογία αυτό αποκλείετε. Άρα η χώρα θα οδηγηθεί σε καταστροφικούς επαναληπτικούς γύρους εκλογών. Αν δεν το πιστέψουμε και ο Σαμαράς θελήσει τελικά να συνεργαστεί; – εκτός απο το γεγονός ότι ψηφίζουμε κάποιον που έχει κάνει ψευδείς δηλώσεις (οτι δεν θα συνεργαστεί) – θα πρέπει ο Σαμαράς να συνεργαστεί για το υπόλοιπο 14% που του λείπει. Τέτοιο κόμμα ή κόμματα δεν υπάρχουν εκτός αν γίνουν σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό τοπίο. Άρα πάλι η χώρα μένει ακυβέρνητη και πάλι μπαίνει σε πολύπονη διαδικασία επαναληπτικών.

Άρα το να ψηφίσεις ΝΔ για λόγους σταθερότητας είναι λάθος! Αν δεν πιστεύετε στην αυτοδυναμία του 37.57% τότε ψηφίζοντας ΝΔ οδηγήτε την χώρα σε μετεκλογικό χάος με μαθηματική ακρίβεια. Γιατί τα νούμερα δεν λένε ψέμματα (οι πολιτικοί λένε).

 

@2012 – Μαθηματικός – 3 Μαίου 2012

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s