Γιατί δεν σχηματίσχηκε κυβέρνηση; 2012

Πιστεύω ότι η απάντηση είναι απλή. Διότι το αποτέλεσμα δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Ας δούμε τις προτάσεις των κομμάτων με αντικειμενικό φόντο τα νούμερα των εκλογών με στόχο να ψηφίσουμε υπέθυνα στις νέες εκλογές και όσο γίνεται λιγότερο κατευθυνόμενοι απο τον «ντόρο» που γίνεται απο όλα τα κόμματα γύρω απο το θέμα λόγω συμφερόντων.

 

Κυβέρνηση σχηματίζεται με 151 έδρες η 121 και ψήφο ανοχής. Τα αποτελέσματα είναι

 

Κομμα Ποσοστό Ψήφοι Έδρες
ΝΔ

18.85%

1192054

108

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

16.78%

1061265

52

ΠΑ.ΣΟ.Κ.

13.18%

833529

41

Ανεξ. Έλληνες

10.60%

670596

33

Κ.Κ.Ε.

8.48%

536072

26

Χρυσή Αυγή

6.97%

440894

21

ΔΗΜ.ΑΡ.

6.11%

386116

19

Τα κόμματα εντός βουλής που δέχτηκαν ψήφους ώς «μνημονιακά» έχουν λάβει 32,2% και 149 έδρες και τα «αντι-μνημονιακά» 48,8% και 151 έδρες (σε κόμματα εντός και εκτός βουλής το ποσοστό των «αντι-μνημονιακών» κομμάτων είναι 65,42%).

Κατά συνέπεια κυβέρνηση 151 εδρών ομοδεατών δεδομένου του ότι η Χρυσή Αυγή δεν μετέχει και δεν καλείται σε σχηματισμό δεν υφίσταται.

Κυβέρνηση αντι-μνημονιακών κομμάτων με βάση την αριστερά υφίστανται με ψήφο ανοχής και χωρίς το πρωτοπόρο κόμμα να συμμετέχει διότι αριθμούν 130 έδρες. Το ΚΚΕ αρνήθηκε άρα οι έδρες πέφτουν στις 104 και κάτι τέτοιο δεν υφίσταται.

 

Συμπέρασμα 1: Κυβέρνηση ομοδεατών δεν σχηματίζεται με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα την άρνηση του ΚΚΕ και της Χρυσης Αυγής.

Γίνανε προσπάθειες για να στηριχθεί μία κυβέρνηση κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα «δοκίμαζε» την τακτική του επαναδιαπραγμάτευσης με 52 βουλευτές και ψήφο εμπιστοσύνης 182 βουλευτών. Μία τέτοια κυβέρνηση θα έβγαινε στην Ευρώπη να «τρήξει» τα δόντια των Ευρωπαίων στο θέμα των μειώσεων μισθών και συντάξεων αλλά και όρων πληρωμής του δανείου. Αυτό θεωρώ προφανές ότι δεν γίνεται απο μία ασθενής κυβέρνηση με 52 βουλευτές –εκτός αν κάπως θα γινόταν να κρατήσουμε κρυφό το γεγονός ότι απλώς δοκιμάζουμε που φυσικά δεν γίνετε.

 

Αξίωμα: Κανενός το αυτί δεν θα «ίδρωνε» απο οποιαδήποτε προσπάθεια διαπραγματεύσης μιας κυβέρνησης 50 εδρών.

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει πολιτικός (ή και μέτριας εμπειρίας σε διαπραγματεύσεις επιχειρηματίας) που να πιστεύει το αντίθετο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, αλλά για εντελώς ανεξάρτητους λόγους (βλέπε Ολάντ/Λιχτενστάιν), να υπάρξει φιλική αντιμετώπιση στο θέμα του χρόνου αποπλήρωσης. Στην χειρότερη να εμπέξουν ξανά οι Ευρωπαίοι, ίσως ακόμα και να μας αναγκάσουν σε έξοδο, χωρίς την πλήρη αντίδραση της μισής βουλής μας (μιας και τώρα ο ένοχος έχει μόνο 52 βουλευτές).

 

Συμπέρασμα 2: Όλα αυτά που ακούμε για σχηματισμό κυβέρνησης απο τα κόμματα είναι «προεκλογικός αγώνας» – τέτοιος σχηματισμός που να μπορεί να λειτουργήσει δεν γίνεται.

Άρα ας αφήσουμε κατά μέρος τις εντυπώσεις και μικροκομματισμούς (που προφανώς υπάρχουν σε όλες τις αντιδράσεις αλλά ασχέτως με τα παραπάνω).

 

Όπως θα δούμε στο επόμενο άρθρο οι ισοροπίες είναι λεπτές και η κάθε ψήφος μετράει όσο ποτέ πριν!

Advertisements

One thought on “Γιατί δεν σχηματίσχηκε κυβέρνηση; 2012

  1. Παράθεμα: Για την σημαντικότητα ψήφου στις νέες εκλογές « eklogi

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s