Ποσο ανώνυμες ειναι οι Ελληνικές εκλογές; 2012

Μα καλά ειναι ερώτηση αυτή? Αν αυτή είναι η αντίδρασή σας όταν διαβάζεται αυτόν τον τίτλο τότε πριν διαβάσετε την συνεχεία φροντίστε να ενημερωθείτε εφ’όλης της ειδησιογραφίας. Και αναρωτηθείται γιατί θέλουμε οι εκλογές να ειναι ανώνυμες. Αν όμως η ερώτηση δεν σας φαίνεται άσχετη τότε συνεχίστε ώστε να απαντηθεί.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο ένα κόμμα για να εισέλθει στην Βουλή με 8 έδρες – τον ελάχιστο αριθμό εδρών που μπορεί να έχει μια παράταξη της Βουλής (με βάση λογικά νούμερα πολυφωνίας)– χρειάζεται το 3% των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Στις εκλογές του Μαϊου 2012 ψήφισαν το 65,1% των εγγεγραμμένων κατα μέσο όρο σε κάθε εκλογικό τμήμα. Ενα ποσοστό επί του ανωτέρω 2,36% είναι άκυρα και λευκά.

Ένα μικρό εκλογικό τμήμα μπορεί βέβαι να έχει πολύ λίγους εγγεγραμμένους. Αλλά ας μήν μιλήσουμε για εξαιρέσεις. Ένα εκλογικό τμήμα πυκνοκατοικημένης περιοχής μπορεί να έχει μεχρι 600 εγγεγραμένους – άλλα απο 150 εγγεγραμμένους. Τα ονόματα των εγγεγραμμένων γίνονται γνωστά δημοσίως σε κάθε μορφή. Οι ονομαστικές λίστες των εκλογικών τμημάτων είναι διαθέσιμα τουλάχιστον στην εκλογική επιτροπή και εκπροσώπους των κομμάτων αλλά ούτως ή άλλως είναι ανακοινωμένα ώστε να ξέρει ο καθένας που ψηφίζει – είτε με ερώτηση με κλειδί το όνομα του εγγεγραμμένου στο διαδίκτυο είτε στην ευρείως διαθέσιμη μορφή του στύλ «Από : ΒΗΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ Εως : ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ»

Συνδυάζοντας λοιπόν τους αριθμούς εγγεγραμμένων ανα εκλογικό τμήμα βλέπουμε ότι χρειάζονται απο 2 μόλις ψήφους εώς και 12 στα μεγαλύτερα των τμημάτων για να βγεί ένα κόμμα στην Βουλή.

 

Άρα όταν μία οργάνωση περιμένει να ψηφιστεί από τον κύριο η κυρία Χ μπορεί σχετικά εύκολα να αποφανθεί αν ο κύριος ή η κυρία Χ όντως εψήφισε την οργάνωση.

Σημαντικό;

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s