Μια ιστορία – Ελλάδα Εκλογές Σύριζα Ευρώπη 2015

Τις τελευταίες ημέρες που καλούμαστε να ψηφίσουμε κάνουμε όλοι τις σκέψεις για το σοβαρό δίλλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Ας μην χανόμαστε στις λεπτομέρειες και ας δούμε κάποια γενικά παραδεκτά δεδομένα (6) που δεν επιδέχονται αμφιβολία μήπως και μας βοηθήσουν στην σωστή απόφαση:

  1. Ευρωπαικές χώρες επενδύουν μέρος απο τον προυπολογισμό τους μετρητά στην διάσωση της Ελλάδας.
  2. Ευρωπαίοι ηγέτες πηγαίνουν ενάντια στην θέληση των λαών τους οι οποίοι είναι συντριπτικά εναντίον μιας τέτοιας επένδυσης.
  3. Οι χώρες που καταφέρνουν να δανειστούν με χαμηλά επιτόκια καταφέρνουν να βγάλουν κέρδος από το δάνειο στην Ελλάδα εάν αυτό βέβαια πληρώνετε κανονικά όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
  4. Οι πρώτες δόσεις ενός δανείου είναι ως επί τω πλείστων επιτόκιο και ελάχιστα μειώνουν το χρέος έτσι είναι όλοι οι δανεισμοί
  5. Υπάρχει αμφιβολία για το αν το δάνειο προς την Ελλάδα ειναι βιώσιμο.
  6. Υπάρχει φόβος για το αν η Ελλάδα αποτελέσει παράδειγμα εξόδου απο την Ευρωζώνη για άλλες χώρες

Τον Ιούνιο του 2012 οι Έλληνες καλώς η κακώς φοβήθηκαν να ψηφίσουν Συριζα. Τότε δεν υπήρχε άλλη χώρα παράδειγμα και το 6. ήταν ενα βασικό εργαλείο εκβιασμού. Όλα τα υπόλοιπα ήταν ένα πείραμα και το 3. δεν είχε ακόμα μαζέψει μεγάλη αξία. Όταν λοιπόν ο Παπανδρέου προηγουμένως προσπάθησε να εκβιάσει την Ευρώπη με το γνωστό δημοψήφισμα οι Ευρωπαίοι κατατρόμαξαν.. και απείλησαν για δραχμή ευθέως. Αυτό αποτελεί και απόδειξη για εμένα ότι όντως τότε υπήρχε περιθώριο για πυγμή.

Σήμερα όμως πως έχουν αλλάξει τα παραπάνω? Οι Ευρωπαίοι δείχνουν μία ανευ προηγουμένου ψυχραιμία στο θέμα Συριζα. Γιατι? Σήμερα ενώ το 1. και 2. ακόμα ισχύει οι χώρες έχουν ήδη λάβει σε κάποιο επίπεδο τα επιτόκια του δανείου τους (4) και η Ελλάδα δεν είναι πλέον η μόνη έχουμε ήδη 2 γενικά παραδεκτά success stories και η Ελλάδα παραμένει η ποιο ασταθής χώρα στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι, εκτός απο το ότι οι δυνατοί κέρδισαν, κατάφεραν και να οχυρώθουν και να προετοιμαστούν για όλα τα ενδεχόμενα (οπως σίγουρα κάνει ένας εργατικός Βορειο-ευρωπαίος). Σήμερα λοιπόν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην συνεχίσουν τις παροχές τους (δεν μιλάμε για Grexit απευθείας ποτέ – για το αν θα σταματήσουν τις παροχές του δανεισμού μιλάμε πάντα ώς πρώτο βήμα, τα άλλα είναι μακρύτερα αλλά και ανούσια μπροστά στο χρήμα). Το επιχείρημα ότι «αν φύγει κάποιος τότε ανοίγουν οι πόρτες και για άλλους» μπορεί να ισχύει αλλά πλέον δεν είναι σίγουρα τόσο σημαντικό όσο το «αν συνεχίσω να πληρώνω αυτόν που δεν ακολουθεί τα συμφωνηθέντα τότε και άλλοι θα θελήσουν να δημιουργήσουν προβλήματα» και αυτοί οι άλλοι είναι μεγάλοι.

Μάλιστα θεωρώ οτι ίσως κάποιοι μέσα στα Ευρωπαικά κοινοβούλια και κυρίως της Γερμανίας ίσως και της Μέρκελ να έχουν αποφασίσει εδώ και 7 μήνες να αντιμετωπίσουν κατάματα το πρόβλημα ΣΥΡΙΖΑ. Το σενάριο Ελληνικής κυβέρνησης οριακής πλειοψηφίας με έναν αντι-ευρωπαικό Σύριζα στην δεύτερη θέση λειτουργεί σαν εκβιασμός και δεν τους αφήνει τον πλήρη έλεγχο στις διαπραγματεύσεις με την χώρα μας. Κάτι πρέπει να αλλάξει για αυτούς. Η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα κάποτε θα τους επηρεάσει δεν μπορούν οι Βορειο-ευρωπαίοι πολιτικοί να ‘πουλάνε’ το θέμα της Ελλάδας επι μονίμου βάσεως στους ψηφοφόρους τους. Άλλωστε τι έχουν να φοβηθούν αφήνοντας ή και ακόμα προωθόντας το δεύτερο κόμμα να βγεί στην επιφάνεια? Η θα υποκύψει ή θα αποτελέσει ένα πιθανό παράδειγμα του τι έπαθε κάποις που έδειξε πυγμή (διαφωνία). Η Κύπρος ήταν μια πρώτη ένδειξη δύναμης για αυτούς. Υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες οικονομίες που προσπαθούν πάντα να ξεφύγουν απο τους κανόνες τις Γερμανίας και τα παραδείγματα των παραβατών των συμφωνιών πρέπει να δείχνουν αμείληκτη αντιμετώπιση.  Δεν λέμε ότι έτσι είναι στην πλειοψηφία αλλα ότι υπάρχει ακόμα και αυτή η άποψη. Ας δούμε λοιπόν αν ειναι έτσι (υποθετικά έτσι ώς έναυσμα για κουβέντα) πως θα μπορούσαν οι Ευρωπαίοι να ξεφορτωθούν την Ελλάδα;

Πώς να ξεφορτωθούν μια χώρα που παίζει με τους κανόνες και ο λαός της κάνει θυσίες; Αυτό ΔΕΝ γίνεται. Αφού το να ξεφορτωθούν μια χώρα που παίζει με τους κανόνες δεν γίνεται μήπως όμως γίνετε κάτι άλλο; Μήπως να αφήσουν το κίνημα του Σύριζα στην εξουσία και να αντιμετωπίσουν μία για πάντα το πρόβλημα αυτό? Για να δούμε και άλλες πιθανότητες έτσι υποθετικά μήπως κάτι τέτοιο θα βόλευε κι άλλους? Αν το καλοσκεφτείς βλέπεις ότι υπάρχουν σενάρια κατα τα οποία αυτό θα βόλευε ακόμα και την κυβέρνηση. Μα είναι δυνατόν αυτό? Για να θεωρήσουμε εντελώς υποθετικά πάντα ότι η τελευταία αξιολόγηση είχε φτάσει σε προφανές αδιέξοδο. Και ότι ο προυπολογισμός του Σαμαρά δεν γινόταν δεκτός με τίποτα και άρα το μνημόνιο δεν τελίωνε αλλά θα έπρεπε η κυβέρνηση να μας φέρει κι άλλο. Μα σε αυτή την περίπτωση κινδυνεύει η παρατάξη σοβαρά! Άρα τι κάνουμε? Άντε γρήγορα γρήγορα σε εκλογή προέδρου γρήγορες εκλογές όπου η βγαίνουμε και έχουμε 4 χρόνια ή χάνουμε τα ρίχνουμε όλα στο ΣΥΡΙΖΑ και έτσι επενδύουμε στο μέλλον της παράταξης. Όλα αυτά είναι θεωρίες βέβαια. Αυτό όμως που αποδείξαμε είναι ότι όντως υπάρχουν σενάρια κατά τα οποία συμφέρει πολλές δυνάμεις να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Παράδειγμα της δύναμης της επιροής των δυνάμεων αυτών χρειάζετε? Μάλλον όχι αλλά όταν όντως φοβόντουσαν τον ξεσικωμό το ΠΑΣΟΚ έτυχε να χάσει 2,200,000 ψήφους! Ετσι και σήμερα θεωρώ αυτονόητο οτι μπορούν να βγάλουν τον Σύριζα κυβέρνηση της Ελλάδας ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ. Ετσι αφ’ ενός δεν θα φταίνε εκείνοι αν σταματήσουν την χρηματοδότηση σε μια πολύ κακή χώρα αλλά και δίνουν τρανό παράδειγμα για τις μεγάλες οικονομίες που όντως τους ενδιαφέρουν. Θα γλυτώσουν τις κυβερνήσεις τους μια για πάντα απο την εναντίωση με το εκλογικό σώμα των χωρών του – που στην Γερμανία κατα 80% δεν θέλει να πληρώνει, ούτε καν να ακούει την λέξη Ελλάδα. Ίσως έχουν βγάλει και αρκετούς τσάμπα τόκους και όσο πάει το ρίσκο μεγαλώνει και το κέρδος μειώνετε.

Ας χρηματίσουν η ας τάξουν ίσως τους έλληνες καναλάρχες/εφοπλιστές (κάποιος τους ονομάζει και ώς λόμπυ της δραχμής) να αφήνουν τα παράλογα του Σύριζα να περνάνε όλο και ποιο πολύ. Απλά να τα συζητάνε ώς σοβαρές πιθανές λύσεις στην αρχή.  Άλλωστε οι λύσεις αυτές είναι πολύ ελκυστικές. Μετά να τους προσδίδουν σιγά σιγα και αυξανόμενες πιθανότητες επιτυχίας. Να έχουμε μία υπέρογκα σοβαρή αντιμετώπιση και ανοχή σε ασόβαρες δηλώσεις και να μένουν αναπάντητα χαμηλού επιπέδου επιχειρήματα. Να προωθούνε λαικές επιθεωρήσεις να κάνουν πολιτική. Να μεταμφιέσουν το αντιμνημονιακό κόμμα μονομερών ενεργειών του Σύριζα σε κάτι ποιο ελκυστικό, ένα ποιο φιλοευρωπαικό κόμμα διμερών διαπραγματεύσεων μέσα σε ένα μήνα χωρίς επίπληξη για να αναφερθει η λέξη «κωλοτούμπα». Να αφήνουν θέματα υπερ-φορολογίας των ισχυρών που το θέλει ο λαός χωρίς να λένε τι κάνει αυτό στην ανάπτυξη. Να βγάλουν ακόμα και κάποιο κόμμα μέσα απο τα κανάλια απ’ευθείας με προφίλ να παίρνει ψήφους απο τα φιλομηνημονιακά κόμματα και τους αναποφάστιστους. Να μην αναφέρετε η λέξη Κύπρος σε αυτούς που θέλουν το χρέος μας μή βιώσιμο. Να ρωτάνε πώς θα καταφέρουν αυτό το «ωραία σερβιρισμένο» κούρεμα αλλά όχι πώς θα το καταφέρουν οποιοδήποτε κούρεμα ΧΩΡΙΣ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ! Μα δεν είναι και ακριβώς αυτό που ζούμε εδώ και αρκετό καιρό? 

Είναι αυτα απλώς μία ένδειξη φιλίας των ΜΜΕ προς επιβίωση τους με την νέα επικειμένη κυβέρνηση ή ένδειξη συμπαράστασης προς τους συναδέλφους τους της ΕΡΤ η κάτι παραπάνω η όλα μαζί; Έχουμε μάθει ότι όπου πρόκειται για χρήματα κανείς δεν αστειεύετε και δεν βάζει μπροστά κάτι άλλο. Άρα ναι σίγουρα κάποιος κατέχει και μπορεί να πουλήσει ή να χρησιμοποιήσει το εγχώριο προιόν «διαμόρφωσης κοινής γνώμης» αν το θελήσει – άλλωστε αυτή είναι και η δουλειά των ΜΜΕ, οι διαφημίσεις έμεσες και άμμεσες. Αν το καλοσκεφτούμε άλλωστε όλο αυτό δεν είναι κάν κάποια θεωρία συνομωσίας. Απλά μία παράμετρος, μια πιθανή κατάληξη μέσα σε όλες τις πιθανές, κατά την οποία όμως πρέπει η Ευρώπη να βγεί κερδισμένη είτε μαζί με την Ελλάδα είτε χωρίς.

Είτε τα πράγματα είναι έτσι είτε όχι το συμπέρασμα ειναι το ίδιο. Οι Ευρωπαίοι ΔΕΝ ενδιαφέρονται όπως ενδιαφερόντουσαν για πιθανή Ελληνική πυγμή στις διαπραγματεύσεις. ΔΕΝ ενδιαφέρονται γιατι είτε έτσι είτε αλλιώς αυτοί μια χαρά θα είναι. Προτιμούν την Ελλάδα σε καλή κατάσταση αλλα το που προτιμούν μία Ελλάδα που συστηματικά απειλεί με αστάθεια είναι αμφίβολο. Αυτό που δεν είναι αμφίβολο ειναι ότι πολύ έυκολα θα σταματήσουν τις πληρωμές και η χώρα μας θα πάθει ασφυξεία όποτε θελήσουν εκείνοι. Αυτή την στιγμή είμαστε κάτω απο το νερό και ο πνιγώμενος ΔΕΝ διαλέγει ποιος και πως θα τον σώσει. Το 2012 ίσως μπορούσαμε.  Μας κράτησαν βιαστικά και με το ένα χέρι και μπορούσαμε να τους παρασύρουμε. Μόλις κάναμε να τους τραβήξουμε κρατήθηκαν βάλαν στηρίγματα. Εμέις είμαστε ακόμα στο νερό. Μόλις βγούμε βλέπουμε…

Advertisements

3 thoughts on “Μια ιστορία – Ελλάδα Εκλογές Σύριζα Ευρώπη 2015

  1. Ανεξήγητο γιατί η κυβέρνηση πήγε βεβιασμένα σε γρήγορες εκλογές.. αν θεωρήσουμε ότι ήταν ενημερωμένη για μια τέτοια εναντίωση των ΜΜΕ τότε αυτό θα ήταν λόγος να προβεί σε γρήγορες βιαστικές εκλογές. Αλλιώς μία κυβέρνηση δεν είναι λογικό να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια της ώστε εφόσον χάνει δημοσκοπικά και να αρχίσει τις «παροχές» με το τσουβάλι ώστε να κερδίσει ψήφους?

  2. Ανεξήγητο γιατί αρνείτε ο Σαμαράς το debate… ίσως για τους λόγους που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο? Έκλεισε την ΕΡΤ, το κόμμα του δέχετε άνιση μεταχείρηση και άρα την ίδια περιμένει και σε πιθανό debate? Αλλιώς ο δεύτερος δημοσκοπικά δεν πρέπει εκείνος να είναι που ζητάει debate?

  3. Μόλις βγόυμε από τον πνιγμό λοιπόν ας ξαναπροσλάβουμε όλους της ΕΡΤ και τους δημόσιους υπαλλήλους και να επαναφέρουμε και το αφορολόγητο και να δώσουμε και τσάμπα ΔΕΗ σε 300,000 οικογένειες με τα χρήματα των Σλοβένων και των Γερμανών και να αντικαταστάσουμε τον ΕΝΦΙΑ με τετραπλάσιο φόρο για να κτίζονται και να πουλούνται μόνο χαμόσπιτα και ας φακελωθούμε όλοι στο γραφείο του πρωθυπουργού και ας φορολογήσουμε την επιτυχία με 60% ώστε να μήν μείνει κανένας επιτυχημένος σε αυτή την χώρα να δίνει δουλειές (ας παει στην Βουλγαρία και στην Τουρκια διπλα ειναι) και ας σώσουμε την δημόσια περιουσία που πλέον δεν θα αγοράζει κανείς όπως και τα σπίτια μας που γλυτώσαμε τον ΕΝΦΙΑ αλλά πέσαν 4 φορές σε αξία απο σήμερα και γενικά ας αφήσουμε τον κομμουνισμοσολιασμό να μας οδηγήσει σε πολλές επιτυχίες αν αυτό θέλουμε!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s